Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki
Stowarzyszenie Fundus Glacensis

Festiwal Pstrąga

Od 2 lat kłodzki pstrąg znajduje się na prestiżowej liście produktów tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Celem tego przedsięwzięcia, realizowanego przez Stowarzyszenie Fundus Glacensis, jest propagowanie sztandarowego produktu regionalnego, jakim jest pstrąg hodowany na Ziemi Kłodzkiej oraz promowanie bogactwa turystycznego Hrabstwa Kłodzkiego i pobudzanie lokalnej aktywności. Impreza, chociaż nowa, wywodzi się z tradycji realizowanego przez kilka lat konkursu dla zawodowych kucharzy organizowanego przez Klub Kulinarny HK.

24 sierpnia 2014 od godz.15.00, w Szczytnej przy deptaku miejskim, odbył się Festiwal Pstrąga w Hrabstwie Kłodzkim z licznymi atrakcjami.

14 grudnia 2014 od godz.13.00, odbywała się bożonarodzeniowa edycja Festiwalu Pstrąga w Hrabstwie Kłodzkim. Impreza miała miejsce w Szczytnej przy deptaku miejskim.

Kluczową częścią Festiwalu były warsztaty kulinarne pod hasłem "Tradycja i nowoczesność w kuchni regionalnej- pstrąg kłodzki", prowadzone przez mistrza Waldemara Załuskiego https://www.facebook.com/gastro.rest , który na Pstrągu Kłodzkim "zęby zjadł". Tematy takie jak: "Pstrąg kłodzki - definicja, historia hodowli, znaczenie kulinarne", "Świeżość i przechowywanie produktów rybnych", "Warsztat sprawiania i filetowania pstrąga", "Nowe trendy w przygotowaniu i podawaniu potraw" przyciągnęły wielu amatorów naszego kulinarnego produkt regionalnego. szczegóły. Informacje: tel. 601 701 355, fundusglacensis@gmail.com

W nowej formule festiwal obfitował w liczne atrakcje, przede wszystkim dla smakoszy pstrąga, którzy mogli zakosztować kłodzkiego specjału m. in. w formie wędzonej i grillowanej. Przygotowanych zostało także kilkaset darmowych porcji degustacyjnych. A wszystko to z najwyższej jakości produktów certyfikowanych jako regionalne i tradycyjne. W szranki konkursu stanęli tym razem ci, którzy kochają przygotowywać pstrąga na różne, czasami tylko sobie znane sposoby, lecz nie są zawodowymi kucharzami. Każda zaproszona drużyna zaprezentowała aż 3 potrawy, można było podziwiać ich pomysłowość i kunszt wizualny. Tajemnice kuchni zdradzał zaproszony mistrz kulinarny, który na oczach publiczności przygotował oryginalne danie i opowiadał jak smacznie i różnorodnie można podawać naszą sztandarową rybę.

 

 

Przeczytaj relację w portalu doba.pl

Zobacz relacje w TV Kłodzko

Zobacz relacje w TV Kłodzko

KONTAKT

 

Wojciech Heliński - prezes

 tel. +48 536 185 088

e-mail: fundusglacensis@gmail.com

Kalendarium

Rok wcześniej Miesiąc wcześniej
Marzec 2024
Miesiąc później Rok później
Pon Wt Śr Czw Pt Sb Nie
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Imieniny

Obserwuj nas na Facebook