Festiwal Pstrąga
Od 2 lat kłodzki pstrąg znajduje się na prestiżowej liście produktów tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Celem tego przedsięwzięcia, realizowanego przez Stowarzyszenie Fundus Glacensis, jest propagowanie sztandarowego produktu regionalnego, jakim jest pstrąg hodowany na Ziemi Kłodzkiej oraz promowanie bogactwa turystycznego Hrabstwa Kłodzkiego i pobudzanie lokalnej aktywności. Impreza, chociaż nowa, wywodzi się z tradycji realizowanego przez kilka lat konkursu dla zawodowych kucharzy organizowanego przez Klub Kulinarny HK.
24 sierpnia 2014 od godz.15.00, w Szczytnej przy deptaku miejskim, odbył się Festiwal Pstrąga w Hrabstwie Kłodzkim z licznymi atrakcjami.
14 grudnia 2014 od godz.13.00, odbywała się bożonarodzeniowa edycja Festiwalu Pstrąga w Hrabstwie Kłodzkim. Impreza miała miejsce w Szczytnej przy deptaku miejskim.
Kluczową częścią Festiwalu były warsztaty kulinarne pod hasłem "Tradycja i nowoczesność w kuchni regionalnej- pstrąg kłodzki", prowadzone przez mistrza Waldemara Załuskiego https://www.facebook.com/gastro.rest , który na Pstrągu Kłodzkim "zęby zjadł". Tematy takie jak: "Pstrąg kłodzki - definicja, historia hodowli, znaczenie kulinarne", "Świeżość i przechowywanie produktów rybnych", "Warsztat sprawiania i filetowania pstrąga", "Nowe trendy w przygotowaniu i podawaniu potraw" przyciągnęły wielu amatorów naszego kulinarnego produkt regionalnego. szczegóły. Informacje: tel. 601 701 355, fundusglacensis@gmail.com
W nowej formule festiwal obfitował w liczne atrakcje, przede wszystkim dla smakoszy pstrąga, którzy mogli zakosztować kłodzkiego specjału m. in. w formie wędzonej i grillowanej. Przygotowanych zostało także kilkaset darmowych porcji degustacyjnych. A wszystko to z najwyższej jakości produktów certyfikowanych jako regionalne i tradycyjne. W szranki konkursu stanęli tym razem ci, którzy kochają przygotowywać pstrąga na różne, czasami tylko sobie znane sposoby, lecz nie są zawodowymi kucharzami. Każda zaproszona drużyna zaprezentowała aż 3 potrawy, można było podziwiać ich pomysłowość i kunszt wizualny. Tajemnice kuchni zdradzał zaproszony mistrz kulinarny, który na oczach publiczności przygotował oryginalne danie i opowiadał jak smacznie i różnorodnie można podawać naszą sztandarową rybę.