logo

 

 

Stowarzyszenie Fundus Glacensis

ul.Kombatantów1/9

57-350 Kudowa Zdroj

NIP:8831794917

Regon: 020575848

KRS: 0000276682

Od 2 lat kłodzki pstrąg znajduje się na prestiżowej liście produktów tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Celem tego przedsięwzięcia, realizowanego przez Stowarzyszenie Fundus Glacensis, jest propagowanie sztandarowego produktu regionalnego, jakim jest pstrąg hodowany na Ziemi Kłodzkiej oraz promowanie bogactwa turystycznego Hrabstwa Kłodzkiego i pobudzanie lokalnej aktywności. Impreza, chociaż nowa, wywodzi się z tradycji realizowanego przez kilka lat konkursu dla zawodowych kucharzy organizowanego przez Klub Kulinarny HK.

24 sierpnia 2014 od godz.15.00, w Szczytnej przy deptaku miejskim, odbył się Festiwal Pstrąga w Hrabstwie Kłodzkim z licznymi atrakcjami.

14 grudnia 2014 od godz.13.00, odbywała się bożonarodzeniowa edycja Festiwalu Pstrąga w Hrabstwie Kłodzkim. Impreza miała miejsce w Szczytnej przy deptaku miejskim.

Kluczową częścią Festiwalu były warsztaty kulinarne pod hasłem "Tradycja i nowoczesność w kuchni regionalnej- pstrąg kłodzki", prowadzone przez mistrza Waldemara Załuskiego https://www.facebook.com/gastro.rest , który na Pstrągu Kłodzkim "zęby zjadł". Tematy takie jak: "Pstrąg kłodzki - definicja, historia hodowli, znaczenie kulinarne", "Świeżość i przechowywanie produktów rybnych", "Warsztat sprawiania i filetowania pstrąga", "Nowe trendy w przygotowaniu i podawaniu potraw" przyciągnęły wielu amatorów naszego kulinarnego produkt regionalnego. szczegóły. Informacje: tel. 601 701 355, fundusglacensis@gmail.com

W nowej formule festiwal obfitował w liczne atrakcje, przede wszystkim dla smakoszy pstrąga, którzy mogli zakosztować kłodzkiego specjału m. in. w formie wędzonej i grillowanej. Przygotowanych zostało także kilkaset darmowych porcji degustacyjnych. A wszystko to z najwyższej jakości produktów certyfikowanych jako regionalne i tradycyjne. W szranki konkursu stanęli tym razem ci, którzy kochają przygotowywać pstrąga na różne, czasami tylko sobie znane sposoby, lecz nie są zawodowymi kucharzami. Każda zaproszona drużyna zaprezentowała aż 3 potrawy, można było podziwiać ich pomysłowość i kunszt wizualny. Tajemnice kuchni zdradzał zaproszony mistrz kulinarny, który na oczach publiczności przygotował oryginalne danie i opowiadał jak smacznie i różnorodnie można podawać naszą sztandarową rybę.

Przeczytaj relację w portalu doba.pl

Zobacz relacje w TV Kłodzko

Zobacz relacje w TV Kłodzko

Newsy

W 2015 r. kontynuujemy projekt "Civis Actiwus". Zapraszamy do kontaktu z Biurem Konsultacji Obywatelskich i przypominamy o możliwości korzystania z darmowych porad prawnych.


DLA KAŻDEGO COŚ SMACZNEGO 17 maja (niedziela ) na placu pod mostem Św. Jana w Kłodzku, będzie między innymi "Patelnia plenerowa". Odsmaży sporą ilość pierogów, a ile, to zobaczycie na miejscu. Zapraszamy wszystkich chętnych, bo kto takich nie lubi